Villa Vertigo

Project Description by Elizabeth Cain. Photos by Tina Kulic.

Villa Vertigo was built on a small, steep-sloped waterfront site deemed un-buildable with no allowable building footprint. Synthesis Design was ready to take on the challenge of designing a modern summer residence on this difficult site.

Villa Vertigo is a reverse plan with the entry, kids cave and playroom on the top floor, the main floor divided between the living room and kitchen, and the bedrooms are below, directly accessing the water via a cantilevered concrete deck.

The sundecks are designed for outdoor living and are an extension of the kitchen and living rooms which can be accessed through respective overhead glass garage doors. When the garage doors are open, and they often are, there is a blurring between inside and out that doubles the living spaces.

The mid level is an open space, linked with an open-riser single metal stringer stair which creates dynamic shadow patterns throughout the afternoon and evening.

While understated from the street, Villa Vertigo exposes itself from the waterfront. The roof opens up to the view in the opposite direction to the slope of the land creating an even more imposing fa├žade than its three levels. Glass makes up most of the seaside elevation with uninterrupted views from every level.

image

Villa Vertigo overhangs the ocean with large, cantilevered decks designed for outdoor living.

image

Kids cave and playroom on the top floor features high sloped ceilings and open concept which promotes a sense of togetherness.

image

Walking down the stairs, the central core, you get a sense of weightlessness. Floating stairs and a large floor to ceiling window bring in the view of Pender Harbour throughout the 3 levels.

image

The staircase features open risers and a steel stringer.

image

This functional kitchen is centered around an old fir slab seating eight which forms the meal prep area.

image

The kitchen opens directly to the outdoor living space.

image

This bedroom is light filled with warm wood accents. The featured doors, casings and trim were cut and milled on the Sunshine Coast.

image

View of Pender Harbour from the kitchen, looking out past the deck.

image

Sustainable features include a heat-recovery ventilation unit, a heat pump, and operable skylights with a mix of west coast design elements result in this open and beautiful family home.